Термини, свързани с електронните книги (е-books)

 

azw

Файлов формат за електронни книги, разработен специално за четците Amazon Kindle. Той е модификация на формата mobi на френската компания Mobipocket (закупена през 2005 г. от Амазон).

DRM

Технология за защита при електронните книги. DRM (Digital rights management) ограничава нерегламентирания достъп до произведения с авторски права, като указва как може да се ползва дадена книга. При електронните книги четирите основни играча - Adobe, Apple, Barnes & Noble и Amazon имат свои собствени вариации на DRM защита. Adobe използват Adept DRM за форматите ePub и PDF. Apple Fairplay DRM може да бъде използван за ePub и книгите, защитени с него да бъдат четени на устройства на Apple. Barnes & Noble използват системата на Adobe, а Amazon използват вариант от DRM технологията на Mobipocket, която се използва само за издания, които се четат на Amazon Kindle.

e-book

Най-общо книга или брошура, чийто текст и илюстрации са преобразувани в дигитален формат и могат да бъдат възпроизведени от електронно устройство: персонален компютър, мобилен телефон, четец за електронни книги, като Amazon Kindle, Pocketbook, Barnes & Noble Nook и др. В днешно време все повече книги биват създавани направо в дигитален формат, без да е отпечатвано хартиено копие. Сред възможностите на съвременните електронни книги са: вграждане на изображения, съдържание, служещо и за навигационно меню, бележки под линия, търсене по ключова дума, отбелязване на пасаж, търсене на речниково определение на дума, възпроизвеждане от гласов четец и др.

e-book readere-book четец Hanlin

Електронно устройство, чиято основна функция е да възпроизвежда на екран текст и илюстрации от електронни книги. Основната характеристика на електронните четци е екранът им тип e-nk. Засега този тип екрани са черно-бели с 16 стенепин на пресъздаване на сивото. В зависимост от диагонала на екрана четцита са 5-, 6-, 8, 9 и 9,7-инчови. В последните години освен водещи фирми в електрониката и големите вериги книжарници като Amazon и Barnes & Noble разработват свои собствени четци - съответно Amazon Kindle и Barnes & Noble Nook. Освен за четене на електронни книги, днешните четци могат да възпроизвеждат MP3, да се свалят електронни книги от интернет, както и да се пише текст с qwerty клавиатури.

e inke-ink - принцип на работа

Специален тип екран (тип електронна хартия - electronic paper), използван електронни четци. E ink (electrophoretic ink) е разработен от основаната през 1997 г. компания E Ink Corporation. E-ink екранът представлява матрица от микроскопични прозрачни капсулки, в които се намира маслен разтвор на черно мастило и бели частички от титаниев диоксид. капсулите отгоре и отдолу са покрити със з ащитни слоеве и два електродни слоя. В зависимост от поляритета на тези слоееве черните и белите частици променят местата си горе и долу, като така се формира изображението. Към момента e ink екраните позволяват максимална разделителна способност от 800х600 пиксела при 16 степени на сивото.

epub

Файлов формат на основата на XML и XHTML, предназначен за електронни книги, създаден от International Digital Publishing Forum (IDPF). Позволява да се преподрежда съдържанието на електронната книга (reflowable content) върху екрана на четеца в зависимост от диагонала на екрана, големината и типа на шрифта. Може да поддържа вградени (inline) графики, но не е препоръчителен за оформление на особено сложни текстове с множество илюстрации. Epub файлът всъщност представлява архивиран пакет, който съдържа няколко файла. В тях освен самия текстов файл има и CSS файл, който дефинира стиловете на електронната книга.

mobi

Файлов формат, предназначен за електронни книги, разработен от Mobipocket, на основата на XTHL и съдържащ в себе си и Java Script. По-късно Amazon използват този формат, за да създадат своя собствен формат azw (с известни различия в кодирането).