Архив на категория: печат

Печат и печатни процеси, начини за отпечатване.

Ех, тези шрифтове…

Често се случва — правиш нещо мнооого красиво, но като го разпечаташ, някой шрифт е “гръмнал” и са се появили “маймунски знаци”. Няма как — коригираш проблема и отпечатваш наново, докато се убедиш, че всичко е ОК.  А още по-добре — ако се налага да се изпраща за печат другаде, обръщаш в криви и си свиркаш.

Да, но точно стъпка 1 и 2 са пропуснали колегите, най-вероятно от бързане. В резултат — много билбордове по столицата с “изгърмели” шрифтове. И ако при единия използван шрифт само междубуквеното разстояние се е издънило, то при другия нещата съвсем са отишли на “маймуница”.

Лошо, Седларов, лошо!…

70 на 100 на 16 — това пък какво е?

Печатарят ми каза: Ще ти я отпечатим в 70 на 100 на 16. Какво пък е това?”. Това е форматът на печатния лист. Изписва се така: 70х100/16 (или 700х1000/16). Означава, че изданието ще се печата на листа с размер 70 на 100 см (или 700 на 1000 мм) и след отпечатването листът ще се сгъне така, че ще се получат 16 страници. Добре е, преди да почнете даден проект, да се посъветвате с печатницата за формата хартия, на която ще бъде отпечатан. Може да се окаже, че те не работят със замисления от вас формат или пък да ви предложат формат, която да се окаже финансово по-изгоден. Списък с формати и размерите на страници при различните сгъвания можете да откриете тук.

Хартиени формати, използвани от програмите за предпечат

US Let­ter — 215,9 x 279,4 mm (или 8 1/2 x 11 инча) — формат по подразбиране при отваряне на нов документ от повечето англоезични програми за текстообработка и предпечат — MS Word, Adobe InDe­sign, Qus­rkX­Press и т.н.
US Legal — 215,9 x 355,6 mm (или 8 1/2 x 14 инча)
Tabloid — 279,4 x 431,8 mm (или 11 x 17 инча)
US Let­ter Half –139,7 x 215,9 mm (или 5 1/2 x 8 1/2 инча)
US Legal Half — 177,8 x 215,9 mm (или 7 x 8 1/2 инча)
Ledger — 432 x 279 mm (или 17 x 11 инча)

Форматите А, B и C

Според международния стандарт ISO 216 (базиран на немския стандарт DIN 476 от 1922 г.) основните формати хартии са А и В.  ISO 269 добавя и формат С (използван главно за пощенски нужди — за различни формати пликове).

Формат А започва с  А0 (841 x 1189 mm) — с площ 1 кв. m, формат В — с B0 (1000 x 1414 mm) и формат С — C0 (917 x 1297 mm). Всеки следващ размер от реда на даден формат се получава от намаляването наполовина на дългата страна на предходния формат. Цифрата след буквата на формата показва колко пъти трябва да се сгъне листът от основния формат, за да се получи произволният. Така от А0 (841 x 1189 mm) с 1 сгъване се получава А1 (594 x 841 mm), от него — А2 (420 x 594 mm), А3 (297 x 420 mm), A4 (210 x 297 mm), A5 (148 x 210 mm), A6 (105 x 148) и т.н. За получаване на производните форматни ивици дългата страна на форматите се разделя на 3, 4, 8 и 16 равни части. Таблица за всички варианти на форматите можете да откриете тук. Con­tinue read­ing

Типове хартия

За нуждите на печатарската промишленост се произвеждат изключително богат асортимент от хартия и картони. Ето някои от най-популярните типове, ползвани в нашата дейност.

Химизирана хартия

Химизираната хартия (Car­bon­less paper) се използва за изработката на документация — фактури, банкови нареждания и т.н. При отпечатването се комбинират 2 или повече листа със специално покритие. Последният лист има едностранно , а горният и вътрешният лист (или листа) са с двустранно покритие и могат както да приемат, така и да предават отпечатъка, който се създава върху тях с помощта на пишещо средство. Отделните листа могат да бъдат в един или в различни цветове. Теглото й варира в рамките 48 и 55 г/кв. м.

Вестникарска хартия
Една от най-евтините и леки хартии. Теглото й варира в рамките 45–55 г/кв. м, белота — 60%. Тъй като тази хартия е без покритие и с голяма порестост, нарастването на точката при печат е голямо. Затова при печат върху нея се избира по-ниска линиатура — 85 lpi. Предимства — евтина. Недостатъци — с течение на времето пожълтява, голямо нарастване на принтерската точка, не може да се използва за печат на висококачествени илюстрации.

Обемна хартия
Обемната хартия е подобна на вестникарската, но има по-голяма дебелина от нея. Това се дължи на по-малкия натиск при производството й. Теглото й варира от 49 до 90 г/кв. м, белота — 70–80%. Поради по-голямата дебелина на листа се използва основно при отпечатване на книги. Предимства — леки, но дебели страници (получава се по-обемно издание). Недостатъци — до голяма степен съвпадат с тези на вестникарската хартия.

LWC хартия
LWC (light­weight coated) хартията спада към промазаните хартии. Теглото й варира в рамките от 48 до 70 г/кв. м. Тази хартия е лека, а промазката й придава гладко покритие. Предимства — лека, евтина и подходяща за печат на масови издания– цветни бюлетини или списания. Недостатъци — недостатъчна плътност и изображенията прозират леко. Не е подходяща за висококачествени издания.

Офсетова хартия
Офсетовата хартия (off­set paper) е сред най-популярните за печатни произведения. Теглото й варира от 50 до 350 г/кв. м, белота — до 100%. Спада към непромазаните хартии (uncoated papers), затова обикновено на нея се печата със средни стойности на линиатурата — 133–150 lpi. Предимства — висока белота, сравнително непрозрачна, универсално приложение — листовки, брошури, книги, календари и т.н. Недостатъци — сравнително скъпа, често голямата белота, съчетана много текст води до умора на очите, не е подходяща за висококачествени издания.

Промазана хартия

Позната е и като хромова хартия (coated paper). Благодарение на промазката с минерално покритие при тези хартии се постига висока гладкост на листа, което го прави подходящ за висококачествен печат. Промазаните хартии могат да бъдат едностранно (етикети) или двустранно хромирани. В зависимост от вида на промазката биват гланц (glossy), мат (matte) и сатен (satin). Теглото й варира от 70 до 170 г/кв. м. Предимства — подходяща за висококачествен печат. Недостатъци — сравнително тежка и скъпа.

Специални хартии
В зависимост от нуждите на клиента могат да се използват и други хартии като: самозалепваща хартия, хартия с воден знак, паус, картон за карти за игра, каталожни дизайнерски хартии и т.н.

Класическа или дигитална печатница да използвам?

Зависи от нуждите ви. Ако изданието ще се печата в голям тираж — офсетовата печатница е по-изгодна. Ако обаче книгата е доста обемна, а пък тиражът е твърде малък, то дигиталната печатница често пъти е по-добрият избор. Проблем понякога може да се окаже по-нестандартният формат на книгата, който може да се окаже трудност за “дигиталката”

Как да калкулирам цената на книгата си?

Тоав е обширна тема и има доста издадени книги за издателския бизнес. Но на първо време, най-вече за любители, издаващи свои книги, може да се предложи един опростен вариант — сумата на общите разходи от предпечат, печат и реклама трябва да се умножи по 3,5. С две думи — да не превишава 30% от коричната цена, тъй като в нея влизат и авторският хонорар, отстъпката за книготърговците (която може да достигне до 40 и повече процента от коричната цена) и печалбата за самия издател.

Какво е топъл и тампонен печат?

При топлия печат (hot stamp­ing) върху отпечатания продукт с помощта на загрято клише се нанася специално фолио (най-често златно или сребърно) и се получава релефен ефект.
Тампонният печат (pad print­ing) позволява отпечатване върху триизмерни обекти. Мек силиконов тампон взема изображението от намастилено релефно клише и го пренася върху обекта за печат.

Какво е ламиниране?

Ламинирането (lam­i­nat­ing) е процес при който върху отпечатаното изделие по термичен път се полага защитно фолио. Използва се най-често при отпечатване на корици, папки, баджове, календарчета, визитки и др.