Изисквания на БДС за стандартна машинописна страница

Според БДС стандартната машинописна страница се отпечатва на хартия с формат А4 (210х297 мм), с полета горе, долу и дясно – 2 см, и ляво – 3,5 см. (Полето вляво е с по-голяма широчина, за да може при нужда страницата да се перфорира и подвързва в папка). Съдържа 1800 знака – 30 реда х 60 знака на ред (включително интервалите). Толкоз!

Ако работите с MS Word, трябва да имате предвид, че по подразбиране Word задава формат на листа Let­ter, който е стандартен за американците. Ще трябва от менюто File да изберете командата Page Setup и оттам да промените размера на публикацията — от  таба Paper избирате А4, а от таба Mar­gins задавате полетата — горе (Top), долу (Bot­tom) и дясно (Right) – 2 см, и ляво (Left) – 3,5 см. След което трябва да натиснете бутона Default…, за да може този размер на страницата и полета да бъдат по подразбиране за програмата. Остава да настроите и прословутите 1800 знака, което в Word не е много лесно, защото програмата трудно може да бъде настроена за фиксиран брой редове и знаци. Ако използвате шрифта по подразбиране – Times­NewRo­man, трябва да му зададете големина на шрифта (Font Size) 14 пункта, разредка (Line Spac­ing) – 1,5 и (евентуално) в папката Char­ac­ter Spac­ing на диалоговия прозорец Font за Scale да въведете стойност 105%. Все пак трябва да поекспериментирате малко, докато се получи задоволителен резултат.

12 мнения за “Изисквания на БДС за стандартна машинописна страница

 1. Е, този въпрос и аз от години го задавам 🙂
  В момента, в който се добера до този митичен стандарт, когото всички цитират, но никой не е виждал, ще го публикувам.

 2. Много добра статия, но искам да разбера кой е точно този стандарт (като номер), защото намирам само БДС 6.04.1–85, където няма такова нещо като 1800 символа за стандартна машинописна страница, а 2500 машинописни удара — т.е. 38 реда х 66 символа? (а все пак трябва да цитирам точно кой стандарт). И на това отгоре гледам, че стандарта БДС 6.04.1–85 е действащ и даже струва близо 46 лв.

 3. Най-веселото в случая е, че и аз търся отговор на този въпрос. Всички източници и “стари кучета” в занаята цитират този стандарт и го изискват, но и до ден-днешен не съм успял да го открия. 🙂

 4. @Андрей
  В едни отминали времена подшиването (на страниците) е било с по-нисък приоритет от възможността да се водят бележки по полетата.
  Как ти се струва такваз една хипотеза?

 5. Ето го митичния стандарт БДС 6.04–1-85:
  http://www.history.swu.bg/PDF/st.pdf

  (Проверявала съм в Държавния архив — това е “оня стандарт”; И лявото поле никога не се е било по-малко от дясното — дясното е по-голямо, когато се печата на гърба на листа)

 6. Относно начина да настроите Microsoft Word да показва точно 60 символа на ред, има малка особеност. Повечето шрифтове използвани в компютрите са пропорционални, т.е. всеки символ има различна широчина, а освен това има и сдвояване на символи, например букви Т и А се сдвояват, иначе ще изглеждат грозно раздалечени. Поради тази причина, няма как да знаете точно колко символа на ред ще се съберат — зависи от текста. При пишещите машини не е така — там всеки символ е с точно определена широчина, която е една и съща за всички символи. Такива шрифтове има и се наричат монокондензирани. Такъв е например Courier (Courier New).
  Конкретно във Word, за да настройте точно една машинописна страница, първо направете страницата А4, полетата — като е описано по-горе и изберете шрифт Courier New, Font size 12. След това задайте следните параметри на параграфа:
  Aligne­ment: Left
  Inden­ta­tion: 0
  Spac­ing
  Before

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *