Път и алфа канал

Пътища (Paths)
В програмите за фоторетуш или векторна графика (например Adobe Pho­to­shop и Adobe Illus­tra­tor) можете да задавате път (path) около част от някое изображение и после по този път изображението да бъде изрязано (тифецвано). Пътят се създава с криви на Безие (Bеzier curves), чиято форма можете да редактирате с помощта на контролните им точки. След като сте създали път, можете да изрежете оградената част от илюстрацията с помощта на командата Clip­ping path (в Adobe Pho­to­shop). Независимо че виждате цялата илюстрация, ако я импортирате в QuarkX­Press, там ще видите само изрязаната част.
Ако импортирате илюстрация с clip­ping path, ще можете по него да задавате обливане на текст и дори да го редактирате. Всъщност, щом импортирате илюстрация с път, програмата автоматично разпознава пътя и прави фона прозрачен.
Внимание! Това, което в Adobe Pho­to­shop се нарича clip­ping path, в QuarkX­Press е embed­ded path. Самата програма може да създава собствен clip­ping path.

Алфа канали (Alpha Chan­nels)
Този термин доскоро бе популярен само при програмите за фоторетуш. Всяка цветна илюстрация съдържа няколко цветни канала (например при RGB илюстрациите имате канал за общия изглед, канал за червения цвят, канал за зеления и канал за синия цвят). Ако в тази илюстрация направите някаква селекция и я запишете, то тя се записва като отделен канал, наречен алфа канал (alpha chan­nel). Този алфа канал по принцип е 8-битов (с 256 нива на прозрачност). В една илюстрация могат да бъдат добавени няколко такива алфа канала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *