Искам да издам книга. Колко ще ми струва?

Това е един от най-дългите и сложни въпроси, който се състои от множество променливи и съответно отговори. Производствените разходи по една книга се формират от няколко показателя — предпечат, печат, реклама, склад, търговски отстъпки. По-надолу ще се спра по-подробно на отделните пера.

Предпечат
В предпечата влизат набор на текст; сканиране (или заснемане) и обработка на илюстрации; създаване на макети; наливане на текста и оформление на страниците; създаване на съдържание, библиография, азбучни показалци и др.; стилово редактиране, кориигране, отпечатване на паус или филм.

Печат
При печата влияние оказват: тиражът, форматът на изданието, типа на хартията на тялото и картона на корицата, типът подвързия, допълнителни печатни процеси, като печат с допълнителни цветове, лакиране, биговане, топъл печат и др. Трябва да се обърне внимание и на факта, че при печата има фиксирани и плаващи разходи. Фиксираните разходи са константни — те не се променят в зависимост от тиража, но сумата от тях се разпределя върху целия тираж. Така по-високият тираж излиза с по-ниски производствени разходи за една бройка. Към тези разходи спадат например подготовката на плаките за печат — техния брой зависи само от броя страници, които трябва да се печатат.

Реклама
При калкулацията на разходите е добре всеки издател — професионалист или любител, да предвиди определена сума за промоция на изданието — за изработка на плакати, флаери, платена реклама в средствата за масова комуникация, екземпляри за водещите рубриките за нови книги и т.н.

Отстъпки
Една от най-честите грешки при калкулацията, най-вече на любителите издатели, е липсата на включен процент за книготърговците. Тези стойности никак не са малки и могат да достигнат до 35–40% от цената на коричната книга.

29 мнения за “Искам да издам книга. Колко ще ми струва?

 1. Така поставен въпросът може да даде отговор от 500 до 5000 лева в зависимост от изискванията на автора и сложността на проекта. По принцип всеки, който желае да издаде книга трябва да е наясно с няколко показателя, от които се нуждае печатарят или издателят, за да му калкулират цена:
  1. Формат — най-често А5 (макар че за печатарите, с изключение на дигиталките, няма такъв формат, а близки до него);
  2. Брой страници;
  3. Тираж;
  4. Тип хартия — вестникарска (най-евтината), LWC, обемна, офсет или някаква специална
  5. Цветност — обикновено е 1+1, но някои автори искат добавяне на втори цвят или цветни снимки;
  6. Корица — цветност и тип на корицата — твърда или мека;
  7. Спешност на поръчката.
  И след като се уточнят тези елементи вече се получава цената за печат (към нея се добавя и цената за предпечат, която варира от сложността на книгата)

 2. Пак опираме до отговор 2 — трябва да се знаят поне няколко параметъра освен тиража и броя страници. Иначе разликата в цената за 100 бройки може да бъде доста драстична — особено ако се печата в класическа печатница.

 3. Здравейте…Малко съм объркана,защото и аз не знам какво точно искам и търся,но ми се струва,че можете да ми помогнете.Ето и моят проблем:една приятлка пише книгаи ме помоли да я издам след като е готова.Много търсих из интернет и накрая репих да питам някой като вас :).Какво да направя по въпроса за книгата-къде да я занеса за най-добър резултат(имам предвид,че в издаването трябва да влиза и редакция и да речем превод на английски или нещо такова),и след като я издадем какви реклами трябва да и направим…Моля помогнете ми с някое друго съветче…

 4. Като начало — предложете готовия ръкопис на някое издателство. В момента са около 6000, но реално работещите не са повече от 150–200, така че сравнително бързо можете да се ориентирате. Обикновено авторът взема хонорар 10% (максимум 15) от коричната цена.
  По-лош вариант е издателството да се съгласи да издаде и разпространи книгата, но за ваша сметка. Но така все пак ще можете да разчитате на името на издателя и на дистрибуторската му мрежа.
  Последният вариант, който трябва да обмисляте, е самиздат — при него освен всички разходи по оформлението и отпечатването, поемате и тези за склад, реклама и дистрибуция. И шансът да излезете на печалба, честно казано, е малък.
  Затова — първо опитайте вариант 1 и 2 и ако ударите на камък, едва тогава преминете към план 3.

 5. Това означава ли, че при първия вариант от нас не се иска да инвестираме никакви пари? И можете ли да посочите няколко препоръчителни издателства?

 6. Да, при вървия вариант, не само няма да ви искат пари, а даже и ще ви дадат! 🙂
  Трудно ми е в момента да ви препоръчам издателства, работещи с български автори, защото не ги следя много добре напоследък. Но ако проверите в някоя електронна книжарница в раздела за български автори, ще можете бързо да се ориентирате кои издателства акцентират върху тях и да потърсите контакт с издателите. Имайте предвид обаче, че пазарът в момента е силно стагниран и малцина биха рискували да налагат нови имена освен ако не преценят, че това наистина е много добра книга и ще се търси.

 7. Аз съм ученичка (все още), но се занимавам с писане. Пишех отделни разкази в жанра фентъзи за две момичета без никаква връзка помежду им. Моя съученичка ги даде на учителят ми по български и той ми предложи да ги съчетая и да напиша цяла творба. Според него издателските къщи издават това, което се чете. В момента забелязах, че около 75% от тийнейджърите се интересуват от вампири, върколаци и магия. Аз също. И книгата ми е от това естество. Въпросът ми е какъв е шанса да ме издадат без да се налага да плащам, тъй като в момента нямам тази възможност.

 8. Към момента да се налага млад и непознат автор — шансът е почти нулев. Финансиране на проект за малък тираж под шапката на издателство би могъл да отиде към 1000–2000 лева минимум. Ако се издаде самостоятелно книжката, като се ползват услугите на дигитална печатница за 30–50 бройки, може да излезе около неколкостотин (зависи от обема на ръкописа). За момента най-подходящ вариант е да се инвестират 200–300 лева за добър редактор, който да оглади книгата и да я направи по-професионално написана. След което да се подготви в електронен формат (epub или azw) и да се разпространява от сайтовете за електронни книги. Вече има няколко такива у нас, а и MTel направиха книжарница за електронни книги. Ако книгата има достатъчно сваляния и реални продажби, тогава и сериозните издатели ще откликнат благосклонно към преиздаване в книжно тяло или сключване на договор за нова книга. Успех!
  P.S. Но ще трябва да поработиш и малко по правописа 🙂

 9. Здравейте. Моят въпрос също е свързан с евентуалната цена на новоиздадена книга. Има много сайтове предоставящи функция за калкулиране на цената на базата на тираж, формат и т.н., но никой от тях не дава информация за цена на илюстрации, които значително оскъпяват тиража. Книгата ми е формат А5 на офсет, 50 стр. с черно-бяла корица и цветни илюстрации на всяка страница във формат 8,5см на 11 см. Става дума за около 300 бройки.
  Благодаря предварително!

 10. Илюстрациите наистина усложняват живота. От една страна, трябва да платите на автора — бил той художник или фотограф. От друга — те изискват все пак по-добра хартия, за да излязат качествени. Проблемът се усложнява и ако те са цветни — тогава или трябва да ги групирате в 1 или 2 коли, които ще се калкулират като цветни, или пък да ги пръснете по цялата книга, което автоматически води до 4+4 цветност.
  За вашия тираж е добре да попитате за оферта както класическа печатница, така и дигиталка — особено ако илюстрациите са цветни, напълно възможно е цената на дигиталния печат да е по-добра.

 11. Много съм впечатлена от практическите съвети, които давате! Аз искам да преведа и издам книга (получих правото на авторите за превода). Ако имате по-стратегически поглед над това как да подходя, ще ви бъда много благодарна 🙂

 12. Най-важното от важните — трябва да сте наясно как ще разпространявате книгата и как ще си възвърнете инвестицията (имайте предвид, че жизненият цикъл на една книга може да се проточи 2–3 години до достигане на критичната сума, след което вече се генерира печалба). При днешните условия всички планирани разходи, включително за склад и реклама, трябва да бъдат умножени поне по 3,5, за да се получи коричната цена. И вече да се види дали при тази цена и планиран тираж ще има достатъчно продажби, за да се покрият разходите и да се постигне макар и малка печалба (или поне да не се допуска загуба). Ако изчисленията по този въпрос са верни, останалото е лесно — има достатъчно фирми (включително моята :-)), които биха направили професионално изданието.

 13. Здравейте, аз също съм ученик и искам да издам книга. Искам да попитам има ли вероятност някое издателство да реши, че пиша добре и да ме вземе под крилото си, без да се налага аз да влагам някакви средства? И другият ми въпрос е ако няма такава вероятност колко ще ми струва сам да си я издам, при положение, че тя не е много голяма и не искам илюстрации (100–200 бр.)?

 14. В сегашната стагнация честно казано е малко вероятно. Може би е добре да стартирате като начало с блог, където да публикувате безплатно. А след като придобиете популярност и имате постоянни читатели — тогава вече и събирането и издаването на материалите от него ще бъде и икономически оправдано. Иначе малка книжка в стотина тираж през дигитална печатница може да излезе под 500 лева — зависи от обема все пак. Успех в начинанието!

 15. Колко ориентирочвъчно може да струва създаването на електронна книга — при положение, че съдържанието е набрано на Word, с приблизително стотина страници? Благодаря на отгооворилите!

 16. По принцип при създаването на електронна книги се калкулират разходите за стандартен предпечат, който зависи от сложността на файла, обема и необходимостта от редакторски и коректорски намеси. След като книгата бъде странирана, тя може да бъде подготвена за печат като pdf, който да се носи в печатницата или да се експортира в e-pub формат за електронни четци. Разбира се, тук има и един допълнителен момент с Dig­i­tal Rights Man­age­ment (DRM). Ако държита да имате книга с DRM защита (някои книготърговци го изискват), то ще трябва да се обърнете към някоя фирма, която разполага със съответния софтуер. Повече за DRM:
  http://biblio.bg/pg/%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D1%81%D0%B0-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B8-%D1%81-Adobe-DRM-68

 17. Привет!Има една англоезична книга, която искам да издам на български език.При положение,че аз се заема с превода как се процедира по-нататък за да може да бъде издадена?Евентуално мога ли да се обърна към вас за издаване(бяхте споменал в по-горните постове) и какви са изискванията?Предварително благодаря.

 18. Здравейте как сте…И аз да се наредя в колонката…)))
  Живея в чужбина.Имам идеи за различни книги.Написала съм нещичко в Блогър на Гугъл,Имам намерение един ден да видя моите книги как се продават на български на немски английски,а защо не на руски и гръцки и пр.Първите книги.….вечна тема..на начинаещия писател…Е,но дори гениалните писатели са започнали от там…от първото изречение…търсене на издатели…
  Искате ли да си сътрудничим

 19. Здравейте, аз съм на 14 години и имам много идеи и съм решил твърдо че искам да издам книга всички го одобрява,но ми трябва поне приблизителна цена,може ли да кажете някаква например за малък тираж говорим за 20 книги.

 20. А има ли някакъв стандарт за ценообразуване на илюстрации, направени от художник, специално за книга? В моя случай ще издавам детска книжка и искам да възложна около 40 бр. илюстрации на художник, но не знам каква цена да му предложа за тях. Според вас кое би било разумно?
  Благодаря предварително!

 21. Здравейте!Малко не съм ориентиран,но бих искал да попитам.Имам много различно мислене от масата хора в България!Книгата,която бих искал да напиша,е по скоро психологическа.Но мислите ми са безумно разбъркани,бихте ли ме посъветвали към кого мога да се обърна?Не търся психологически термини,а оформяне на информацията по лесно възприемащ се начин.Благодаря Ви предварително!

 22. Здравейте,
  Аз имам един малко по-опростен казус. Студент съм и искам да издам нещо като сборниче от курсовите работи на групата ми. Става въпрос за около 80–100 броя, вестникарска хартия, около 200 страници. Реклама склад и т. н. аз си ги поемам, интересува ме само на каква цена бих могъл да очаквам да ми я издадат. Без редакция, ще се продава в тесен кръг 😉

 23. Най-добре отправете запитване към някоя дигитална печатница. За тираж от толкова малко бройки те ще дадат по-добра оферта от класическите. Мога да ви препоръчам като добри в това отношение BPS Авангард — info@avangard-print.com

 24. Здравейте! Може би един добър редактор би ви дал ценни съвети. Опитайте да занесете ръкописа си (или наброски от него) на издателства, които работят с български автори в подобна тематика. Добра идея е да проверите в “Изток-Запад” или “Сиела”

 25. Здравейте! Тук нещата са малко бамбашка. Преди време имаше някакви ценоразписи за минимални цени на услугите, но според мен отдавна не са актуални. Зависи и какво гоните — нашумяло име с доказано качество (но и солидна цена) или нещо ново и нестандартно. Аз бих опитал с някой млад художник (дори и студент), който може да не е ошлайфан много, но да има интересен стил, който може да допринесе за успешните продажби. А и вероятно би взел по-малко от утвърдените имена в бранша.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *