Какво е RGB и CMYK?

Това са цветови модели. RGB се използва основно за цветовете при мониторите и интернет, докато CMYK се използва в печатарската промишленост.

CMYK цветови модел.

В полиграфията върху белия лист се наслагват основните цветове, за да се получи черно (за разлика от RGB модела, където от наслагването на основните цветове се получава бяло). При CMYK модела (CMYK color model) се работи с 4 цвята: синьозелено — циан (Cyan), пурпурно — магента (Magenta), или маджента, речено на чист английски, жълто (Yel­low) и черно (blacK). Тези цветове се наричат субстрактивни (sub­strac­tive col­ors), защото белият цвят се получава от премахването на всички цветове. Всъщност теоретично черното би трябвало да се получи само от циан, жълто и магента, но практически не е така и затова се добавя и черният цвят.

CMYK цветови модел

RGB цветови модел. Компютърните монитори създават цветовете подобно на телевизионните приемници — от излъчването на три лъча — червена (Red), зелена (Green) и синя (Blue) светлина. Вече стана дума, че при RGB (RGB color model) белият цвят се получава от наслагването и на трите основни цвята един върху друг. Поради тази причина те се наричат адитивни цветове (addi­tive col­ors). Илюстрациите, които сканирате, също са в RGB цветове, докато не ги конвертирате в програма за фоторетуш като Adobe Pho­to­shop или Corel Pho­toPaint.
Проблемът при този модел е, че не е желателно да бъде използван в полиграфията, където се използва CMYK цветови модел.
При работа с уебдокументи трябва да работите в RGB — заради по-малкия размер на файла, а и така или иначе вашите документи са предназначени за публикуване в уебмрежата и ще се разглеждат на монитори (които работят в RGB).

RGB цветови модел

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *