Кашкавалени работи

Какво може да развали доброто впечатление от вкусен кашкавал? Верен отговор — като прочетете етикета му. Етикетът, за който става днес дума, бъка от грешки. При това изобщо няма да ви занимавам с марката “Култура”  — дали идва от “култура” за щам, или пък от “култура”, идващо от физкултура. Да му мислят брандмениджърите. Няма да споменавам нищо и за слогана “За да бъдете в линия”, доколкото никак не се връзва за каква линия (да пазите линия, да имате хубава линия, да сте част от линия и т.н.). За дизайна тоже ще мълча, има по-опитни дизайнери — нека те преценяват. Дори само като правопис и пунктуация обаче нещата са доста дебели. Но по реда:

1. “Продукта е произведен…” — липсва пълен член. Трябва да бъде “Продуктът е произведен…”. интересното е, че на опаковките за сирене на същата марка има пълен член.

2. “ниска масленност” — излишно двойно н. Правилото е простичко — имате ли в мъжки род единствено число –нен, тогава имате двойно н — (военен — военна).

3. Cow’s milk yel­low cheese — честно казано по-коректният израз е “low fat dairy cheese”. Е, ако се държи да се подчертае, че е жълт кашкавал, може да се добави и yellow.

4. Kase — това пък се появява ни в клин, ни в ръкав отдолу. Вярно, че така се изписва кашкавал на немски, но, ако е следван българският и английският модел, следва да е: “Kase aus fet­tarmer Kuhmilch”.

5. “с ниска масленност, балансирана специална закваска” — вероятно на мястото на запетаята е трябвало да има съюз — и или с.

6. Калций — няма никаква нужда химическите елементи да бъдат с главна буква.

7. cul­tura — пак странност. Ако е на латиница, предполага се друг език, но на английски и френски е “cul­ture”, а на немски — “Kul­tur”. Така това някак виси във въздуха като елемент.

8. целият адрес е изписан небрежно — липсват интервали, което може да доведе до грешен e-mail, използвани са обикновени кавички, а не типографски и т.н.

С две думи — инвестицията в един етикет е еднократна, включително преглеждане от редактор и коректор, но излагацията може да бъде многократна. И в крайна сметка един добър продукт “олеква” с подобни набързо спретнати етикети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *