Знамето на ЕС

В предишен пост стана дума за еврото и как да бъде изписвано или изобразявано. Днес ще отделя няколко думи за знамето на ЕС, тъй като немалко колеги се сблъскват с него покрай приемането ни в съюза. Тези, които се интересуват от подробни инструкции за изобразяване на флага, могат да погледнат в подробните графични спецификации от сайта не Европа.

Какво представлява знамето?

На син фон дванадесет златни звезди образуват кръг. Броят на звездите символизира съвършенство, а не броят на държавите членки (както е в знамето на САЩ, където звездите означават броя на щатите). Освен това 12 са месеците в годината, а и знаците на циферблата на часовника. Формата на кръга означава единство. Знамето е създадено през 1955 г. като знаме на Съвета на Европа, а от 1986 г. е знаме на Европейския съюз (по това време се е наричал Европейска общност).

От какви елементи е изградено?

Знамето представлява син правоъгълник, чийто хоризонтал е един път и половина по-голям от вертикала. Дванадесет златни звезди, разположени на равни разстояния, образуват кръг, чийто център е пресечната точка на диагоналите на правоъгълника. Радиусът на тази окръжност е равен на една трета от височината на вертикала. Всяка от петолъчните звезди е вписана в неочертана окръжност с радиус една осемнайсета от височината на вертикала. Всички звезди са изправени, тоест — с един насочен нагоре вертикален връх и два върха в права линия, перпендикулярна на дръжката на знамето. Звездите са разположени както часовите знаци на циферблата на часовник. Техният брой не се променя.

Какви цветове се използват?

Знамето на ЕС се изобразява с два цвята — син за фона и жълт за звездите. За фона се използва PANTONE® REFLEX BLUE, а за звездите — PANTONE®YELLOW. Ако се работи със стандартни CMYK цветове, тогава за фона се задава цвят Cyan100Magenta80, а за звездите — Yel­low 100. За уеб стойностите съответно са: за фона — RGB:0/51/153 (hexa­dec­i­mal: 003399), а за звездите — RGB:255/204/0 (hexa­dec­i­mal: FFCC00). Ако се използва само син цвят, тогава звездите могат да бъдат изобразени с бяло. При черно-бял вариант фонът е бял, а звездите — черни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *