Системи за съответствие на цветовете (Color Matching Systems)

PANTONE®

PANTONE® — каталожни цветове за мастилата на Pan­tone Inc. Може би най-популярната система за каталожни цветове в полиграфията (известни са и като пантонни цветове). Цветовете на PANTONE® съответстват на печатните каталози, които можете да купите и у нас.
Можете да избирате цветове, които да се отпечатват като отделни цветове от CMYK — дефинирани, или спот цветове (spot col­ors) или да използвате съставни цветове, които се преобразуват в CMYK. Разполагате с над 3000 цвята.
Предимството на пантонните цветове е, че независимо как изглеждат на екрана на монитора или на разпечатката на мастиленоструйния принтер например, те винаги ще съответстват на цветовете, които сте избрали в каталога. Това е полезно при изработка на запазени знаци или шрифтове, където обикновено водещите компании държат на определени запазени каталожни цветове.
Отделно имате и PANTONE® hexa­chrome, където разполагате с 2000 съставни цвята, състоящи се от 6 PANTONE® цвята. При hexa­chrome освен стандартните CMYK цветове, които са малко по-различни като цветове и наситеност от стандартните CMYK цветове, имате добавени оранжево (orange) и зелено (green). Hexa­chrome е основана на технологията high fidelity (HiFi) за възпроизвеждане на цвета, гарантираща по-висока точност на възпроизвеждане на цветовете и значително разширява обхвата на цветовия спектър, който можете да възпроизведете на хартия. Необходимо е обаче да зададете Hexa­chrome профил в настройките на Color Man­age­ment. Разбира се, за да използвате тази технология, трябва предварително да се консултирате с вашия печатар дали може да печата с PANTONE® hexa­chrome мастила и да ви даде hexa­chrome профил за съответната печатарска машина.
Цветовете PANTONE® отдавна са стандарт в печатната индустрия, но настоятелно ви съветваме винаги преди да ги използвате, да се консултирате с печатницата, дали разполагат със съответните мастила.
Цветовете PANTONE® се предлагат в два основни варианта — за хромирана (coated) хартия — луксозните хромови хартии, използвани в списанията например, и некоатирана (uncoated) хартия — да речем вестникарската хартия. Можете да различавате двата типа цветове по буквения индекс след цифрата, обозначаваща номера на цвета в каталога. Например жълтото с номер 101 C означава цвят за коатирана хартия, а 101 U — същият цвят за некоатирана хартия.
Имате пантонни цветове и за матова хартия — PANTONE® solid matte. Жълтото, за което стана дума по-горе, тук вече ще е 101 M. Освен за матирана хартия имате и две допълнителни палитри на PANTONE®: пастелни — PANTONE® pas­tel (съответно с coated и uncoated варианти) и металик — PANTONE® metal­lic (само coated версия).

TOYO
TOYO е система за съответствие на цветовете, която е популярна Азия (най-вече в Япония). Базирана е на каталожните цветове за мастилата на Toyo Ink Mfg. Co. Ltd. Имате някакви си около 1000 цвята, но защо ви са?

DIC
DIC е система за съответствие на цветовете, основана на каталожните цветове за мастилата на Dainip­pon Ink and Chem­i­cals, Inc. Доколкото това отново е японска компания, цветовете DIC са популярни в Япония и други тихоокеански държави.
Стандартите TOYO и DIC не е препоръчително да използвате у нас, защото много е вероятно да имате несъответствие между екранните и отпечатаните цветове. Нещо повече — трудно ще откриете техни каталози, а още по-трудно — печатници, работещи с тях.

TRUMATCH
TRUMATCH — система за съответствие на цветовете, основана на каталожните цветове на Tru­match, Inc. Можете да ползвате над 2000 цвята. Цветовата палитра на TRUMATCH е изградена от 48 основни цветови оттенъка (tints), като наситеността (shade) за всеки от тях се променя през 15%. За увеличаване на броя на цветовете се използва и черно (black), което се променя през 6% в 7 стъпки от 0 до 42%. Оттенъкът в палитрата се означава с номер, буквата отдясно на номера означава процентът на наситеност (а е за 100%, h — 5%), а ако до буквата отдясно има още една цифра тя означава процентът на черното в цвета (ако няма цифра — 0%, цифрата 7 означава 42%). Например за цвета TRUMATCH 12-a, ако го преобразувате в CMYK, ще видите, че е жълто с 100% наситеност, а цветът TRUMATCH 12-a1 — жълто 100% и черно 6%.
Тъй като TRUMATCH е оптимизирана за предпечатна подготовка, можете бързо да си намерите необходимите цветове било като дефинирани или като съставни. Стига да им свикнете на начина на номериране и да имате под ръка техните каталози.

FOCOLTONE
FOCOLTONE — система за съответствие на цветовете на FOCOLTONE Ltd. FOCOLTONE всъщност е съкращение от FOur COLor TONEs — четирицветни тонове. Тук имате “само” 750 цвята. Цветовете тук са формирани от четирите CMYK цвята (или с премахването на един, два или три цвята), като нарастването на наситеността на отделните цветове е през 5%.
Ако ви мързи да мислите как да забъркате пропорциите в CMYK, за да постигнете даден цвет — просто си поровете в цветовете на FOCOLTONE и си харесайте нещо. След което като го обърнете в CMYK, ще си имате наготово хубав цвят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *