English version

Книги

Тук можете да намерите книгите, издадени от нас или от наши партньори и колеги. За всяка книга има кратка справка, съдържание и избрана глава. В края на страницата сме дали списък на нашите търговски партньори, където можете да намерите книгите, които още са в продажба.

Антична литература - корица

Петото, поправено и допълнено издание на

Антична литература -
учебно помагало

 

се появи на пазара, издадено от "Изток-Запад".

За предварителни заявки можете да се обадите на тел.: 02/946 35 21 или да пишете на електронната им поща.

Повече за това издание - новия ни раздел на сайта.

Книги, издадени от Фотоника

 

Антична литература Антична литература - корица

Учебно помагало

Автори: Иво Ников, Даниел Георгиев, Антонио Гинев
Редактори: проф. д-р Богдан Богданов, доц. д-р Миглена Николчина
Рецензенти: Огнян Ковачев, Мила Виденова
Формат 70х100/16, 12 печатни коли
Страници: 192
Подвързия: мека
Издание: четвърто
Националност: българска
Издател: ИК Фотоника
София, 2001
ISBN 954-9616-11-8

Това помагало:

  • е адресирано до най-широка аудитория: ученици, студенти, преподаватели и почитатели на античната литература изобщо;
  • дава познания за античната митология, епос, лирика и драма;
  • представя Омир, Есхил, Софокъл, Еврипид и Аристофан с техни характерни творби;
  • разглежда в максимално синтезиран вид представителни мнения по проблемите на античната литература.

Одобрена е от МОН с протокол No 32/03.08.2001 г. Идеята за помагалото е заимствана от "царския пищов" - максимум информация в минимум обем. Акцентът е поставен върху старогръцката литература. Разгледани са поотделно старогръцката митология, възникването и развитието на литературните родове, епосът, лириката и драмата. Аналитично са разработени Илиада от Омир (песни I, VI и ХХII), Прикованият Прометей от Есхил, Антигона и Едип цар от Софокъл, Вакханки от Еврипид и Конниците от Аристофан. Добавени са и обзорни глави за елинистичната и римската литература. В приложение 1 таблично са показани основните етапи от развитието на гръко-римската античност с най-характерните им проявления в социалното и политическо развитие, архитектурата, изкуството, литературата и науката. В приложение 2 са представени графично генеалогиите на старогръцките божества и героите от Троянския и Тиванския цикъл. Към помагалото има и речник на имената и термините.

Съдържание на книгата | Примерна глава | Речник на имената и термините

Речник на датитеРечник на датите - корица

Съставител: Росен Бахчеванов
Формат: 84х108/32; 22 печатни коли
Страници: 352
Подвързия: мека
Издание: първо
Националност: българска
Издател: ИК Фотоника
София, 1999 г.
ISBN 954-9616-09-6
Цена: 4.00 лева

В тази книга в максимално сбит вид са събрани най-важните събития в световната история и култура, подредени по хронологичен ред. Книгата има 366 раздела - по един за всеки ден, като всеки раздел се състои от две части: На този ден през... На този ден са родени... За удобство на читателите е добавен и азбучен показалец на всички имена на личностите, срещащи се в книгата.

Съдържание на книгата | Примерна глава

Тестове по история за националния изпит-тест по обществени науки след VII клас Тестове по история - корица

Автори: Красимира Йончева, Емилия Карабоева, Даниел Вачков
Формат: 60х84/16; 3 печатни коли
Страници: 48
Подвързия: мека, цветна
Издание: първо
Националност: българска
Издател: ИК Фотоника
София, 2000 г.
ISBN 954-9616-10-Х
Цена: 1.99 лева

Предлагаме ви въпроси за националния изпит-тест по обществени науки (дял история) за профилираните и професионалните училища с държавен прием. Включените 300 въпроса, покриват цялото съдържание на учебника за VII клас по история и са съобразени с методиката и критериите на Инспектората по образование при МОН. Въпросите са обособени в два дяла. Първият, с по-ниско ниво на сложност, следва хронологията на събитията и подпомага усвояването на учебното съдържание. Вторият дял възпроизвежда спецификата и трудностите на конкурсния изпит като въпросите са подредени произволно и изискват високо ниво на овладяване на уроците. По този начин кандидатите получават възможност да проверят и тренират паметта си и способността бързо да се ориентират в различните епохи, събития и проблеми. Успешното справяне с тези тестове гарантира отлично представяне на конкурсния изпит.

Съдържание на книгата | Примерна глава

Лични свидетелства Лични свидетелства - корица

Автор: Петър Тодоров
Съставител: проф. Филип Панайотов
Формат: 84х108/32; 28.5 печатни коли
Страници: 456 (+16 стр. черно-бели илюстрации)
Подвързия: мека
Издание: първо
Националност: българска
Издател: ИК Фотоника
София, 1999 г.
ISBN 954-9616-07-Х
Цена: 9 лева

Петър Тодоров е една от най-известните политически фигури през 20-те и 30-те години на нашия век, но, за жалост, напълно забравен днес. Деен участник в 3 преврата: 1923 г., когато е финансов министър при Александър Цанков, 1934, отново финансов министър при Кимон Георгиев, 1944, пълномощен министър в Югославия, водил преговорите с Тито за присъединяването на България към Югославия. Освен политик Петър Тодор е бил писател и публицист. Автор е на известната през 30-те години книга Погромите на България, както и на редица статии и очерци в периодичния печат. В настоящата книга са подбрани малка част от неговите дневници, които се публикуват за първи път. Книгата се състои от две части: Част I - Преломни години, Правителството на Александър Цанков, 19 май 1934 година, Процесът Дамян Велчев, Към нов погром, Моята мисия в Югославия, и Част II - Между признатите - 17 портрета на известни дейци на културата и изкуството Книгата съдържа и справочен апарат за личностите, споменавани в отделните глави. Книгата е издадена в ограничен тираж - едва 500 бр., от които в България се разпространяват 250 бр.

Съдържание на книгата | Примерна глава

В света на средновековните българи - между реалното и въображаемото
Осем етюдаВ света на средновековните българи - корица

Автор: Цветелин Степанов
Корица: Александър Въчков
Формат: 84х108/32; 6 печатни коли
Страници: 96
Подвързия: мека
Издание: първо
Националност: българска
Издател: ИК Фотоника
София, 2003 г.
ISBN 954-9616-13-4
Цена: 5 лева

Сигурно няма да сбъркам, ако кажа, че такива категории и понятия като добро и зло, време и пространство, образ и символ, вяра и обред, власт и идеология са типични за всяка култура и за всяко общество. Това важи с особена сила за епохата на Средните векове, когато в, около и чрез такива (и подобен род) категории и понятия е градена една или друга цивилизация; в известна степен благодарение и на тях е пулсирал животът на средновековните хора, в това число и на българите. Те са ситуирали човека в света на тукашното, видимото, но са били и отправна точка за търсене на отвъдното, трансцендентното; последното понякога е било изобретявано, въобразявано, но най-важното - вярвано.
Тези осем кратки текста, предложени тук на читателското внимание, са обединени именно от горните категории и понятия. Последните им придават, струва ми се, някаква хомогенност и им задават приемлива рамка, за да битуват те заедно в едно книжно тяло. Разбира се, има и още един обединяващ център - името българи.
По-голямата част от тези статии са всъщност доклади, представени на международни научни конференции в Рилския манастир, Пловдив, Велико Търново и Москва в периода 2000- 2002 г. или пък попадат в рубриката In honorem (на Веселин Бешевлиев, Николай Генчев, Станчо Ваклинов, Ивайло Знеполски). Част от тях са вече публикувани в сборници и научни списания, но ми се иска да вярвам, че събрани в едно книжно тяло, ще достигнат по-лесно до студенти, ученици и изобщо любители на средновековната българска култура.

Съдържание на книгата | Примерна глава

Наръчник по предпечат - част I - QuarkXPress 4.0QuarkXpress 4 - корица

Автори: Иво Ников, Светлин Милев
Формат: 70х100/16, 17 печатни коли
Страници: 272 (+200 черно-бели илюстрации)
Подвързия: мека, цветна
Издание: първо
Националност: българска
Издател: ИК Фотоника
София, 1998 г.,
ISBN 954-9616-03-7
Цена: 7 лева

Тази книга е първи опит да се систематизират знанията по една сравнително нова професия - компютърната предпечатна подготовка. Предназначена е както за начинаещи, така и за професионалисти. В нея са обяснени основните понятия и термини, свързани с типографията и полиграфията. Подробно е описана работата с най-новата версия (4.0) на програмата за компютърен предпечат (desktop publishing - DTP) - QuarkXPress, като са посочени и разликите с предишните версии (3.3х). Особено внимание е отделено на проблемите на проблемите при работа с текстове на кирилица. Изяснява се стъпка по стъпка как се оформя (странира) книга, вестник и списание. Авторите дават и множество майсторски съвети и трикове, използвани от тях в практиката им с тази програма. Добавено е и подробно описание на настройките за прецизна рабта с QuarkXPress. Приложение 1 - пълен списък на кратките клавишнш команди в QuarkXPress (версии 4.0 и 3.3х). Приложение 2 - всички хартиени формати по БДС, размери на публикациите (в обрязан вариант) и номерацията на страниците в колите. Книгата има и азбучен показалец на използваните термини и понятия.

Съдържание на книгата | Примерна глава

Наръчник по предпечат - част II - Photoshop 5.02QuarkXpress 4 - корица

Автори: Иво Ников, Светлин Милев, Ивайло Найчев
Формат: 70х100/16, 15 печатни коли
Страници: 240 (+500 черно-бели илюстрации)
Подвързия: мека, цветна
Издание: първо
Националност: българска
Издател: ИК Фотоника
София, 1998 г.,
ISBN 954-9616-05-3
Цена: 7 лева

Предназначена е както за начинаещи, така и за професионалисти. В нея са обяснени основните понятия и термини, свързани с фотографията и компютърната обработка на илюстрации. Подробно е описана работата с най-новата версия (5.02 - от ноември 1998 г.) на водещата програма за компютърен фоторетуш - Photoshop, като са посочени и разликите с предишни версии (4.х). Изяснява се стъпка по стъпка как се сканира и обработва илюстрация. Авторите дават и множество майсторски съвети и трикове, използвани от тях в практиката им с тази програма. Описани са всички филтри, които са на разположение в програмата. Обърнато е голямо внимание на настройките на монитора и и самата програма за прецизна работа. Приложение 1 - списък на кратките клавишни команди в Photoshop (версии 5.0 и 4.х). Приложение 2 - илюстрации на пакетните команди Actions,. Книгата има и азбучен показалец на използваните термини и понятия.

Съдържание на книгата | Примерна глава

QuarkXPress 5 - Наръчник по предпечат QuarkXpress 4 - корица

Автори: Иво Ников, Светлин Милев
Формат: 70х100/16, 17 печатни коли
Страници: 272 (+200 черно-бели илюстрации)
Подвързия: мека, цветна
Издание: първо
Националност: българска
Издател: ИК Фотоника
София, 2002 г.,
ISBN 954-9616-03-7
Цена: 7 лева

Този наръчник е посветен на работата с QuarkXPress - версия 5. Идеята му е, от една страна, той да е достъпно четиво за широк кръг читатели, изкушени от компютърната техника, а, от друга страна, да бъде добро помагало и за хората, занимаващи се професионално с предпечатна подготовка и графичен дизайн.
Въпреки че е акцентиран върху най-новата версия на програмата - 5.01, дава разяснения и за работата с по-старите версии (от 4.х и надолу).
В него ще намерите:
- обяснения на основните понятия и термини от типографията и полиграфията, интернет, HTML и XML, необходими ви при работа с QuarkXPress;
- подробно описание на особеностите при работата с най-новата версия на QuarkXPress - 5.01;
- препратки за разликите между QuarkXPress 5 и по-старите версии на програмата;
- указания за проблемите при работа с кирилица;
- практически съвети и майсторски трикове;
- разяснения стъпка по стъпка как да се оформи бланка, брошура, книга, вестник и списание;
- Приложение 1 - пълен списък на кратките клавишни команди;
- Приложение 2 - всички хартиени формати по БДС и размери на публикациите.

Съдържание на книгата | Примерна глава

Как се обува компютърът... и други детски въпроси за компютрите, зададени на CompuDudesFloppy - корица

Автори: Питър Кук и Скот Манинг
Формат: 80х100/16, 6 печатни коли
Страници: 96 (+33 черно-бели илюстрации)
Подвързия: мека (цветна)
Издание: първо
Националност: американска
Издател: ИК Фотоника
София, 1999 г.,
ISBN 954-9616-08-8
Цена: 6.90 лева

Питър Кук и Скот Манинг са CompuDudes - водещи на детско компютърно радиошоу по радио WXPN-FM във Филаделфия. В продължение на 10 години децата са им задавали в ефира въпроси за компютрите. Най-популярните въпроси и отговори за компютрите и Интернет са събрани в тази книга. Структурирана е в 6 части: 1. История на компютрите 2. Хардуер 3. Софтуер 4. Интернет 5. Добри компютърни навици 6. Бъдещето на компютрите Написана на лек и достъпен стил с немалка доза хумор, тя е подходяща не само за деца (от 9 до 14 години), но и за техните родители. Може да бъде добър помощник в началното овладяване на компютрите и Интернет. Книгата има речник и азбучен показалец на използваните термини и понятия.

Съдържание на книгата | Примерна глава

Книги на наши партньори

 

Неблагословени влюбениКиплинг - корица

Автор: Ръдиърд Киплинг
Формат: 85х108/32, 15 печатни коли
Страници: 240
Подвързия: мека, цветна
Издание: първо
Националност: английска
Издател: Издателство Сирени
София, 2000
Цена: 5 лева

Ръдиърд Киплинг е уникален писател.
Малко са творците, равностойни и в прозата, и в поезията. Изкушените да опитат обикновено се опарват. При Киплинг двете музи са на кантар. Равни и единни.
Книгата съдържа 14 разказа на Киплинг, обединени от една обща тема - Любовта. Любовните истории на Киплинг са разказани от Майстор! Любовта като трагедия, като фалш, като театър - писателят не се колебае да вдигне завесата.

Съдържание на книгата | Примерна глава

Проектът НеваПроектът Нева - корица

Автор: Светлозар Бахчеванов
Формат: 85х108/32
Страници: 224+160+160
Подвързия: мека, цветна
Издание: първо
Националност: българска
Издател: Издателство Вадис 2000
София, 2000
Цена: 8 лева комплект (том 1, 2, 3)

Парите? - Искаха ги всички правителства
Проектът? - Превърнаха го в мит!
Разтърсваща история за суперсекретния проект "Нева", за битката между шпионските централи, в която човешкият живот е без значение.
Един министър, един старец, една следователка, две ченгета, дошли от миналото, срещу безпощадната машина на всевластието и алчността...
Трилогията ще стигне до всички, които обичат напрегнатият сюжет. А той е почерпен от действителнотта - проектът "Нева" е най-известният (доведен до край) от секретните проекти на българското научно-техническо и икономическо разузнаване.
В продължение на няколго години авторът е провел разследване сред крайно недостатъчните архивни документи, както и многобройни разговори с участници в проекта и отговорни служители в българското разузнаване през 80-те години.
Трите части представляват предисторията на проекта "Нева", неговата реализация и старателното "замитане" на следите, завършило с приватизацията на ДЗУ "Стара Загора.

Съдържание на книгата | Примерна глава

Убийство в ШироямаСуджата Масей - корица

Автор: Суджата Масей
Формат: 84х108/32, 15 печатни коли
Страници: 350
Подвързия: мека, цветна
Издание: първо
Националност: американска
Издател: Издателство Вадис 2000
София, 2000
Цена: 5.80 лева

Рей Шимура - млада американо-японка, живееща в страната на изгряващото слънце, решава да посрещне новата година в уединено семейно хотелче в японските Алпи. Всичко върви по план, докато не намира трупа на отседналата на същото място Сецуко Накамура - жената на високопоставен служител в многонационална компания. Това неочаквано я въвлича в сложна и вълнуваща криминална интрига.
Авторката Суджата Масей е носителка на престижната награда "Агата" за криминален роман. "Убийство в Широяма" е първата и единствена засега публикувана в България нейна книга.

Съдържание на книгата | Примерна глава

Досиетата ХДосиетата Х - корица

Автори: Кевин Дж. Андерсън, Чарлз Грант и Бен Мезрич
Формат: 84х108/32
Подвързия: мека, цветна
Издание: първо
Националност: американски
Издател: Издателство Вадис 2000
София, 2000
Цена: 5.00 лева

Пет срещи с нефилмирани приключения на специалните агенти на ФБР Скъли Мълдър, описани от авторите Бен Мезрич, Чарлз Грант и Кевин Андерсън:
№ 1 Руини от Кевин Дж. Андерсън
№ 2 Вихрушка от Чарлз Грант
№ 3 Антитела от Кевин Дж. Андерсън
№ 4 Взрив от Кевин Дж. Андерсън
№ 5 Таласъми от Кевин Дж. Андерсън

Съдържание на книгата | Примерна глава

Краят на модатаКраят на модата - корица

Автор: Тери Еджинс
Формат: 70х100/16, 18,5 печатни коли
Страници: 296
Подвързия: твърда, цветна
Издание: първо
Националност: американска
Издател: Издателство W Studio
София, 2000
Цена: 9.90 лева

Тери Еджинс е старши специален кореспондент в Уолстрийт Джърнъл. Тя отразява модния бизнес за Джърнъл от 10 години насам.
Краят на модата описва етапа от произхода на висшата мода и апотеоза й в началото на столетието до навлизането на прет-а-порте след Втората световна война и разтърсващите промени, които настъпиха към края на века.
В течение на разказа са отразени всички аспекти на модната индустрия - производство, продажби на дребно, лицензиране, създаване на иимдж и финансиране, и то илюстрирани и драматизирани с живи портрети на ключовите играчи, включително Унгаро, Армани, Ралф Лорън, Томи Хилфигер, Дона Каран и Зоран, както и веригите за продажба на дребно "Маршъл Фийлдс" и "Геп".

Съдържание на книгата | Примерна глава

Привилегировани гледни точкиРайчев - корица

Автор: Андрей Райчев
Формат: 60х90/16, 12,5 печатни коли
Страници: 200
Подвързия: твърда
Издание: първо
Националност: българска
Издател: R&S
София, 2000
ISBN 954-90752-1-4
Цена: 5 лева

Текстът на тази книга са мои лекции, както са записани от Мила Николова, с минимална обработка, в която ми помогнаха Лиляна Деянова и Нина Николова. Отстраних отегчителни отклонения (част от които помествам в края на книгата), дописах бележки под линия и на места сложих условни подзаглавия.
Добавих и една моя статия от времето, когато още участвах в разделението на научния труд.

Пълният текст на книгата можете да прочетете тук

5 август 2000 г., София Андрей Райчев

Съдържание на книгата | Примерна глава

 

Нашите книги можете да откриете в:

 

Книжарница "Български книжици"

Книжарници "Хеликон"

Книжарница "Нисим"