Как се обува компютърътFloppy - корица

 

Добри компютърни навици

 

Тази глава предлага съвети как да се забавлявате повече с вашия компютър и как да го използвате безопасно. Добрите компютърни навици като правенето на резервно копие на вашите данни са нещо, което трябва да прилагате на практика всеки ден. Повечето от тях са проява на здрав разум и вие вероятно знаете много от тези неща. Вече стана въпрос за безопасност, което означава както предпазването на вашия компютър от евентуална повреда, така и предпазването на вас самите.

Какво би трябвало да направя, след като съм приключил работата с компютъра?

Запазването на вашата работа, излизането от програмата, с която работите, изключването на компютъра и грижливото съхраняване на дискетите на безопасно място (например в кутия, която държите в бюрото си), трябва да станат ваши навици. Никога не оставяйте дискетите си в близост до компютъра или монитора. Информацията се съхранява на дискетите чрез намагнитизиране, а компютърът и мониторът излъчват магнитни импулси при всяко включване. Ако оставите дискета върху компютъра за няколко седмици и го включвате всеки ден, информацията на дискетата постепенно ще се изтрие.

Кой е най-добрият начин да използвам един компютър заедно с моите съученици и с моето семейство?

В училище вашият учител сигурно отделя време, през което вие и съучениците ви можете да използвате компютъра. Ако има спорове между вас кой трябва да използва компютрите, поговорете с вашия учител да разпредели времето така, че да е достатъчно за всички Вкъщи най-добре е цялото семейство да обсъди как ще се използва компютърът. Графикът трябва да е такъв, че всеки да има възможност да използва компютъра, когато му е необходим. Не забравяйте да отделите известно време, през което ще използвате компютъра заедно, за да помогнете на по-малкия си брат да се научи да играе някоя игра или да сърфирате в Интернет с майка си и баща си, търсейки нещо забавно.

Очите ми се изморяват, когато ползвам компютъра дълго време. Родителите ми искат да спра да го използвам. Какво да направя и защо да го правя?

Когато играете на вашия компютър дълго време и се взирате в монитора, вашите очи се изморяват. Ако имате прозорец в стаята, където е вашият компютър, поглеждайте от време на време през него. Когато поглеждате навън, очитe ви се отморяват, защото фокусират върху далечни предмети.

След като сте използвали компютъра в продължение на един час, трябва да станете от него. Освен че очите ви се нуждаят от почивка, мускулите имат нужда от разтягане, белите дробове - от глътка чист въздух. Помнете, че има и други забавни неща освен компютъра. Той винаги ще е там, когато се върнете.

На бюрото, където държим компютъра, настава истинска бъркотия? Какво да направим?

Не забравяйте да прибирате всички дискети и компактдискове в техните кутии. Слагайте кутиите далече от вашия компютър. Информацията се записва на дискетите чрез намагнитизиране. Ако държите дискетите близо до монитора или компютъра, техните магнитни части могат да разрушат информацията. Ако имате много компютърни упътвания, инструкции или книги, слагайте ги на отделен рафт или в кутия.

Вредно ли е да трупам хартия върху монитора, компютъра, кутията на модема или принтера?

Да, вредно е! Вашият компютър и периферията, свързана към него, имат движещи се части, които излъчват много топлина. Топлината от монитора, компютъра, модема и принтера се отвежда посредством отвори върху горните им части. Ако покриете тези отвори с хартия или книги, топлината остава затворена в уреда и може да повреди електронните части в него. Проверете дали задната част на компютъра, където се намира вентилаторът, е свободна и дали компютърът не е прилепен плътно до стената. При повечето компютри вентилаторът всмуква въздух, за да охлади компютъра и след това изпуска топлия въздух през задната му част.

Под бюрото, където държим компютъра, е пълна бъркотия от кабели. Не искам да стъпвам върху тях или да ги местя, защото може да е опасно. Какво да направя?

След като включите тонколоните, компютъра, монитора, принтера и всички останали кабели, които свързват други уреди с компютъра, подът ви изглежда като покрит със спагети. Провисналите кабели са досадни и могат да бъдат опасни. Добра идея е да не държите кабелите на пода. Но не се опитвайте да го правите сами. Кажете на родителите си да привържат увисналите кабели и да прикрепят разклонителите за бюрото или стената, за да стане по-подредено.

През лятото в нашия район има много гръмотевични бури. Винаги изключваме телевизора - трябва ли да изключим и компютъра?

Добре е по време на буря да изключите от контакта както компютъра, така и телевизора, и видеото. Изключете и телефонната линия, свързана с модема. Ако не направите това, компютърът и телевизорът ви могат да бъдат ударени от светкавица и да се повредят. Електричеството от една светкавица може да премине по кабелите извън вашата къща и да протече по вашите кабели и телефонни линии. Този силен ток може да повреди фините компоненти във вашия компютър и други електронни уреди.

Как можем да защитим компютъра и телевизора, ако не сме вкъщи по време на буря?

Разбира се, вие не можете да сте винаги вкъщи, когато започне буря. Затова трябва да сте сигурни, че компютърът ви е включен към уред, който се нарича токоизправител - surge protector [сърдж протектър]. Той често се бърка с разклонител, но между тях има голяма разлика. Разклонителят е просто начин от един контакт да се направят шест или осем. Токоизправителят е направен да спре пренапрежения или резки промени в тока.
Обикновеният токоизправител изглежда като разклонител, но има бушон, който издържа на по-големи напрежения, преди да изгори. По-новите токоизправители дават възможност да предпазите и телефонната линия, свързана с модема ви. Други модели са предназначени да предпазват кабела на телевизора.
Най-добрите компютърни токоизправители имат аларма, която се задейства при пренапрежение. Те имат и зареждащ се акумулатор, който захранва компютъра, ако токът спре. При някои даже е предвидено да затворят всички програми, в случай че работите на компютъра, когато токът спре. Цените варират от 150 за обикновен токоизправител до 350 лева за такъв с акумулатор.
Понякога обаче природата е по-силна дори и от най-добрия токоизправител.

Не бих искал да загубя домашната си работа, ако се случи нещо с твърдия ми диск. Какво трябва да направя?

Повтаряйте след нас: “Винаги ще правя резервно копие на твърдия си диск.”
Резервно копие - backup [бекъп] на вашата работа означава да копирате файловете, които искате да запазите, на дискети. Ако файлът ви е по-голям от капацитета на дискетата (1.44 MB в повечето случаи), тогава трябва да правите резервни копия на т. нар. зип-устройства. Ако нямате такива устройства, помолете родителите си да набавят.
След като направите резервно копие на работата си, непременно съхранявайте дискетите си на безопасно място, като кутия за дискети. Така, ако нещо се повреди в компютъра, ще имате второ копие.
Добре е да правите резервни копия поне веднъж седмично.

Някой ми каза че крещя по електронната поща. Какво означава това?

Човекът, който ви е казал това, всъщност не може да чуе вашето съобщение, но електронна поща, написана с главни букви, като например:
ЗДРАВЕЙ! КАК СИ ДНЕС?
се смята за крещяща, и е груба проява също както крещенето при разговор. Затова не пишете с главни букви.

Някой ме нарече “newbie” по Интернет. Подиграва ли ми се?

Може би, но може и да се опитва да ти даде ценен съвет. Новак - newbie [нюби] е човек, който отскоро се занимава с Интернет. Някои хора, които имат повече опит от вас, могат да се опитат да ви създадат трудности, затова просто не им обръщайте внимание. Има много такива като вас. Най-добре е да посетите раздела “Най-често задавани въпроси” - FAQ, от frequently asked questions [фрикуънтли аскт куесчънс], на всеки нов сайт в Интернет. По този начин ще узнаете повече за сайта, без да ви се налага да задавате въпроси, които ще издадат, че сте новак.

Какво представлява пощата боклук?

Поща боклук - junk Еmail [джънк имейл], често се нарича и spam [спам], е съобщение, което получавате, без да сте искали. Това са например всички реклами, които идват с обикновената поща. Ако получите някое странно писмо, кажете на родителите си, за да ви помогнат.
Повечето от хората, които изпращат такава поща, събират без разрешение Еmail адреси от вас или от вашия доставчик, като използват специален софтуер.
Можете да уведомите вашия Интернет доставчик, че получавате електронна поща, която не желаете. Той би трябвало да може да спре поне част от нея. Можете и да отговорите на тези съобщения, че не желаете повече да ги получавате, но това не винаги е успешно.
Добрата новина е, че има софтуер, който ще ви помогне да спрете голяма част от нежеланата поща. Програми на фирми като Solid Oak Software [Солид Оук Софтуер] са предназначени да търсят определени уеб сайт адреси, когато получите junk email.

Как се оформя официалната електронната поща?
Писането на електронна поща е същото като писането на писмо с химикал и хартия. Трябва да има обръщение като “Скъпи Пол” или “Скъпа Натали” например. След това се пише основната част на писмото и се завършва със заключение като “Довиждане” или “До скоро”, или нещо друго. Накрая напишете името си.
Ако пишете на непознат за разяснение по някакъв въпрос, трябва учтиво да благодарите за времето, което е отделил да прочете вашето писмо. Не забравяйте да зададете въпроса си ясно в началото на писмото си.